Wat is groepswonen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wil jij in een commune gaan wonen ?

Nee, een commune is het zeker niet. Het is wel een soms gehoorde reactie als je over groepswonen van ouderen praat. Het gaat verder dan alleen huisvesting. Het vraagt om een andere instelling.

Het is een groep ouderen die bij elkaar in een gebouw, voorzien van een gezamelijke ruimte, gaat wonen. Daar kunnen dan activiteiten van allerlei aard worden ontplooid.

Eigenlijk is het heel simpel : je wordt wat ouder, je werkt niet meer of je gaat binnenkort stoppen met werken, voor je kinderen hoef je niet meer te zorgen, je hebt meer vrije tijd, je gaat dan toch nadenken hoe je zou willen wonen tot je ….

Als je dan met een groep min of meer gelijkgestemde leeftijdgenoten bij elkaar kan gaan wonen en een handje kan helpen bij hem of haar die dat op een bepaald moment nodig heeft, geeft dat een warm gevoel van binnen. Je zelfstandigheid en je vrijheid wil je behouden, natuurlijk ! Maar daarnaast is er aandacht, vriendschap en medeverantwoordelijkheid voor hen, met wie je als groep wilt samenwonen in een gebouw.

In de praktijk blijkt dat menden in een dergelijke woonvorm langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Groepswonen verkleint de afhankelijkheid en bevordert de gemeenschapszin en gezelligheid. Vereenzaming krijgt geen kans. Dat betekent niet dat je elke ochtend je buurvrouw hoeft te vragen naar haar hoestje maar als je twee dagen niets meer van haar hebt gehoord, trek je wel aan de bel.

Een bewuste keuze

Groepswonen van ouderen is niet voor iedereen geschikt. Deelnemen aan een woongroep van ouderen zal, om teleurstelling te voorkomen, een bewuste en weloverwogen keuze moeten zijn. Met behoud van zelfstandigheid en privacy kies je voor het lidmaatschap van een groep. De woongroep fuctioneert volgens afspraken die door de groepsleden zelf zijn gemaakt en waaraan alle leden van de groep zich moeten houden.

Het is belangrijk dat u zich bewust bent van uw motieven om in een woongroep te willen wonen, van het waarom van uw keuze. Als u een kleiner huis wilt, kiest u voor een huisen niet noodzakelijkerwijze voor een woongroep. Als u zoekt naar gezelschap, naar vrienden : in een woongroep kunt u ze vinden maar het hoeft niet. Zoekt u garanties om verzorgd te worden als dat nodig is? Besef dan dat een woongroep geen alternatief is voor een verzorgingshuis of een serviceflat.

Wie kiest voor een woongroep, kiest hooguit voor ‘buren’ maar wil dan ook zelf een goede buur zijn. Het mag duidelijk zijn dat niet iedereen geschikt is voor deze woonvorm. Iemand die erg individualistisch is ingesteld kan er beter niet aan beginnen.